NOS NieuwsAangepast

Huisdier met hitteshock: hoe te voorkomen?

Niet alleen de mussen vallen van het dak bij dit zomerse weer, maar ook Minoesch, Bello en Stampertje. Huisdieren hebben veel last van de hitte, waarschuwt de Dierenbescherming.

Symptomen dat ze het te kwaad krijgen? Hijgen, kwijlen, braken, een warme vacht, ze kunnen apathisch worden en bewusteloos raken. "Oververhitting kan behoorlijk ernstig worden, ze kunnen er zelfs aan overlijden", zegt de directeur van de spoedkliniek in Amsterdam.

Niet gek, want huisdieren kunnen minder goed tegen de hitte dan wij; veel huisdieren hebben ook geen zweetklieren om hun lichaam te koelen. Wat kan je doen als je huisdier het te warm heeft? Honden, katten, konijnen en knaagdieren moet je afkoelen met natte handdoeken (niet met ijskoud water). Hang een nat, wit laken over het buitenhok van konijnen en zet sowieso geen hokken in de zon. Paardrijden in de volle zon is ook niet aan te raden en schapen willen graag geschoren worden. Meer tips om dieren af te koelen vind je hier.

Hitteshock

Als je huisdier de symptomen blijft houden, moet je naar de dierenarts, dan heeft 'ie waarschijnlijk een hitteshock. Bij de dierenarts in Amsterdam hebben ze al heel wat warmtepatiënten behandeld. Een gesprek daarover hoor je hiernaast.

Maar ook hebben huisdieren meer kans op ongelukken door de hitte. Zo vallen veel katten van het balkon omdat mensen massaal de balkondeuren open hebben. Bij de spoedkliniek krijgen ze ook meer dieren met bijtwonden en aangereden dieren. Bovendien eten honden weggegooide satéprikkers van de barbecue op, met alle gevolgen van dien. Gooi die prikkers dus in de brandende barbecue en niet in de vuilnisbak, adviseert de spoedkliniek. Bovendien is het niet handig om je hond op het heetst van de dag uit te laten, omdat de stoep zo warm is dat ze hun poten kunnen verbranden.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl