NOS NieuwsAangepast

Accountant Vestia aangepakt

De accountant die in 2010 een handtekening zette onder het jaarverslag van woningcorporatie Vestia wordt aangepakt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil in een tuchtprocedure voorkomen dat de man in de toekomst opnieuw fouten maakt.

De Rotterdamse woningcorporatie Vestia heeft op grote schaal gespeculeerd met financiële producten. Een schikking met de banken kostte de corporatie twee miljard euro. Op deze manier kon een faillissement worden voorkomen. Een deel van die kosten wordt door de sector betaald.

Misstappen

De AFM schrijft nu aan de Accountantskamer van de rechtbank in Zwolle dat een tuchtklacht wordt voorbereid tegen de betrokken externe accountant. De brief lekte vandaag uit via het Financieel Dagblad. Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat de accountant steken heeft laten vallen. "De tuchtklacht beoogt te voorkomen dat de betrokken externe accountant in zijn toekomstige beroepsuitoefening opnieuw misstappen zal kunnen begaan."

De KPMG-accountant heeft zijn handtekening gezet onder het jaarverslag over 2010. In dat jaar rapporteert het bedrijf een winst van 55 miljoen euro. Uit niets blijkt dat het bedrijf het risico loopt failliet te gaan als de rente daalt. De corporatie had een derivatenpositie opgebouwd van meer dan 20 miljard. Als die positie correct was gerapporteerd, had het bedrijf op dat moment al een verlies geleden van zeker 600 miljoen.

Onderzoek

Als accountant van Vestia erkent KPMG fouten te hebben gemaakt bij de controle van de jaarrekening. Het kantoor heeft de handtekening onder de jaarrekening van 2010 ingetrokken.

Een woordvoerder van de AFM wil niet ingaan op de brief. Hij bevestigt dat er nog een onderzoek loopt naar de rol van KPMG en andere accountantskantoren bij corporaties. In de jaren voor 2010 was Deloitte de externe accountant van Vestia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl