NOS NieuwsAangepast

Coke en xtc in rioolwater A'dam

Wetenschappers hebben het drugsgebruik in negentien Europese steden in kaart gebracht, aan de hand van rioolwatermonsters.

Aan het onderzoek deden elf Europese instituten mee. Voor Nederland was dat het KWR Watercycle Reseach Institute uit Nieuwegein.

Amsterdam en Antwerpen

Uit de gegevens blijkt dat in Europa dagelijks zo'n 355 kilo cocaïne wordt gebruikt. Vooral in Amsterdam en Antwerpen is cocaïne populair, in Scandinavië wordt meer speed gebruikt. Xtc doet het ook goed in Nederland en België, blijkt uit een analyse van rioolwatermonsters.

In het Amsterdamse rioolwater is veel cannabis terug te vinden. Opvallend is dat de cannabisniveaus de hele week gelijkmatig zijn, terwijl er in de weekends een piek zichtbaar is voor cocaïne en xtc, zegt professor Pim de Voogt van KWR Watercycle Research.

Betrouwbaar

Volgens de onderzoekers leveren de rioolwatermetingen veel betrouwbaarder gegevens over drugsgebruik op dan enquêtes, waar mensen vaak een wenselijk antwoord geven, aldus De Voogt.

Ook kan er soms snel verandering in drugsgebruik worden gemeten. Zo is er soms een piek zichtbaar kort na een politie-inval, als grote partijen drugs door de wc worden gespoeld.

De onderzoekers vergeleken rioolwatermonsters die allemaal in dezelfde week in maart 2011 genomen waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl