NOS NieuwsAangepast

'82% twitter-volgers Buma nep'

Meer dan 80 procent van de twitter-volgers van CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma is nep. De volgers zijn spam-accounts aangemaakt door robots. Dat meldt opiniesiteJoop.nlop basis van eigen onderzoek.

Volgens de site is 82 procent van de 24.171 volgers die Buma heeft op de sociale media site niet echt. Geen enkele andere lijsttrekker heeft zoveel nep-volgers.

Geen cadeau

Een woordvoerder van het CDA zei tegen Joop.nl dat de volgers niet zijn aangekocht door de partij. Ze denkt ook niet dat een fan van de CDA-leider de volgers cadeau heeft gedaan.

Toch is het kopen van twitter-volgers niet ongebruikelijk. Er bestaan veel internetbedrijfjes gespecialiseerd in het verkopen van volgers op Twitter of 'likes' op Facebook. De site Koop Twitter Followers belooft bijvoorbeeld voor 99 euro 10.000 extra volgers. Inclusief een niet-goed-geld-terug-garantie. De website zegt zich aan de richtlijnen van Twitter te houden.

Romney

De Republikeinse presidentskandidaat Romney werd afgelopen week ook beschuldigd van het kopen van nep-volgers. Zijn aantal volgers steeg het afgelopen weekend verdacht hard. In de afgelopen maanden steeg het aantal volgers met zo'n 3500 volgers per dag. Dit weekend kwamen er opeens 135.000 bij voor @MittRomney.

Een woordvoerder van de campagne zegt dat hij verbaasd is over de stijging en ontkent volgers te hebben gekocht.

Pechtold

Buma is niet de enige politicus met nep-volgers. Volgens Joop.nl is D66-lijsttrekker Alexander Pechtold de tweede politicus met veel robot-volgers, namelijk eenderde van zijn volgers. Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie, heeft relatief het grootste deel 'echte' aanhang, de meeste van zijn volgers zijn actieve twitteraars.

CDA-lijsttrekker Buma heeft sinds 28 april 2011 eentwitter-account, maar stuurde pas op 13 juni van dit jaar zijn eerste tweet de wereld in. Hij volgt zelf 53 mensen en heeft 41 tweets op zijn naam staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl