NOS NieuwsAangepast

Ruim 7 ton voor indianenshirt

Een shirt van het Indiaanse opperhoofd Joseph is in de Amerikaanse stad Reno geveild voor ruim 720.000 euro. Chief Joseph van de Nez Percestam droeg het hemd op belangrijke momenten, zoals op zijn eerste foto uit 1877 en bij een geschilderd portret van een jaar later.

Het hemd is gemaakt van twee stukken dierenhuid, waarschijnlijk afkomstig van een hert. Het is versierd met kralen, gekleurde stukken stof en menselijk haar.

Joseph is een van de bekendste indianenleiders uit de nadagen van het Wilde Westen, toen indianenstammen steeds meer land moesten inleveren aan de oprukkende blanke Amerikanen. In een wanhopige poging probeerde Joseph in 1877 met zijn stam naar Canada te vluchten.

Knechten

Met de reis van 2700 kilometer wilde hij voorkomen dat de Nez Percestam in een reservaat terechtkwam. Onderweg voerde Joseph strijd met het Amerikaanse leger, dat was ingezet om de opstandige indianen te knechten.

Op enkele kilometers van de grens werd Joseph uiteindelijk tot staan gebracht door de militairen. Van de 750 mannen, vrouwen en kinderen die uit de staat Oregon naar Canada onderweg waren, kwamen er ruim 120 om bij de strijd of bezweken aan de kou en uitputting.

'Ziek en droevig'

De toespraak die Joseph gaf bij zijn overgave wordt gezien als een symbool van de verloren strijd van de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent. "Ik ben moe, mijn hart is ziek en droevig. Vanaf dit moment zal ik nooit meer strijden."

Kort na zijn overgave werd Chief Joseph gefotografeerd in gevangenschap. Daar droeg hij het hemd dat afgelopen weekend werd geveild. Het kledingstuk dook op in 1990, maar werd pas enkele jaren geleden herkend als het hemd van Joseph.

Joseph mocht van de Amerikaanse overheid nooit meer terugkeren naar zijn geboortestreek. Hij stierf in 1904, nadat hij zijn laatste dagen had gesleten in een reservaat aan de westkust van de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl