NOS NieuwsAangepast

Utrechtse wijk grotendeels dicht

In het deel van de Utrechtse wijk Kanaleneiland dat is afgesloten omdat er asbest is vrijgekomen, is een noodverordening van kracht. Niemand mag het gebied in dat is afgezet met hekken.

Wie binnen de hekken woont, moet binnenblijven en ramen en deuren dichthouden, maar daar houdt lang niet iedereen zich aan. Kinderen spelen buiten en mensen laten bijvoorbeeld hun hond uit.

Een flat met 48 woningen aan de Stanleylaan in Kanaleneiland is ontruimd. De bewoners werden eerst opgevangen in een sporthal en konden daarna naar een hotel.

Noodverordening

De noodverordening geldt voor het gebied tussen de Churchilllaan en de Vasco da Gamalaan, en tussen de Columbuslaan en de Beneluxlaan. Daar wordt gezocht naar sporen van het kankerverwekkende asbest en worden metingen gedaan.

Locoburgemeester Gilbert Isabella zegt dat de noodverordening voor een erg groot gebied geldt, met honderden woningen. "Maar het is een voorzorgsmaatregel. We willen geen enkel risico lopen." Mogelijk wordt in de loop van de avond een nog groter gebied afgesloten.

Spuit-asbest

Afgelopen maandag kwam zogenoemd spuit-asbest vrij bij het renoveren van twee appartementen in de flat. Sinds woensdag zijn er metingen gedaan omdat er signalen waren over asbestvervuiling. Donderdag werden al vijf huizen ontruimd.

Toen vanochtend nieuwe meetresultaten bekend werden, besloten de gemeente en woningcorporatie Mitros de hele flat te laten ontruimen en de Stanleylaan en omgeving af te sluiten. In de wijk wordt veel geklaagd over gebrekkige informatie van de kant van Mitros.

Informatienummer

De politie patrouilleert in de wijk en RTV Utrecht doet dienst als calamiteitenzender. De gemeente Utrecht heeft voor inwoners een informatienummer opengesteld: 030-286 00 00.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl