NOS NieuwsAangepast

Olympische vlam arriveert in Londen

De olympische vlam is in Londen aangekomen. Om precies 20.12 uur Britse tijd (een verwijzing naar het olympische jaar) kwam de vlam aan bij de Tower of Londen: een marinier sprong aan een touw uit een helikopter met de vlam in een lantaarn.

De vlam trok 63 dagen lang door heel het Verenigd Koninkrijk, een reis van bijna 13.000 kilometer. Onderweg waren er 10 miljoen toeschouwers.

Gisteren probeerde een 17-jarige jongen in de stad Gravesend de vlam te stelen. Hij stormde op de fakkeldraagster af, maar kon net op tijd door beveiligers worden gegrepen. Hij is gearresteerd.

Vannacht staat de vlam in de veiligste kluis van heel het land: het Jewel House van de Tower, waar ook de Britse kroonjuwelen liggen. Ook de medailles van deze Spelen worden daar bewaard.

Na aankomst bij de Tower werd de vlam door oud-atleet Kelly Holmes over de borstwering van de Tower gedragen, waar de vlam werd opgewacht door onder anderen burgemeester Johnson van Londen en Sebastian Coe, van de organisatie van de Spelen.

"Zoals Hendrik VIII al ontdekte met twee van zijn vrouwen: de Tower is een prima plek om een oude vlam mee naartoe te nemen", grapte Coe bij aankomst.

De komende 7 dagen, tot de opening van de Spelen op 27 juli, zal de vlam door de 33 wijken van Londen gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl