NOS NieuwsAangepast

Vrouw moet op kieslijst SGP

De SGP moet vrouwen toelaten op de kieslijsten. Dit blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Hof verwerpt een klacht van de SGP over het moeten toelaten van vrouwen op kandidatenlijsten.

De SGP noemt de uitspraak "ingrijpend" en denkt dat het "verstrekkende gevolgen kan hebben". "De uitspraak komt erop neer dat het gelijkheidsbeginsel nu zó absoluut wordt gemaakt, dat andere klassieke politieke en religieuze vrijheden erdoor worden weggedrukt," aldus de partij.

Passief kiesrecht

De SGP stapte in oktober 2011 naar het Europees Hof in Straatsburg over een arrest van de Hoge Raad. De Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, oordeelde dat vrouwen niet het passief kiesrecht ontzegd mag worden. De SGP doet dat wel. Vrouwen mogen wel lid worden van deze partij, maar niet op de kandidatenlijsten staan.

Het Europees Hof heeft de klacht van de SGP nu verworpen. De partij gaat nu eerst de uitspraak laten bestuderen door advocaten en juristen, zo laat een woordvoerder weten. "Het is een ingewikkelde juridische kwestie."

Consequenties

Het Europees Hof laat zich namelijk niet uit over de vraag wat er nu moet gebeuren. "De SGP wil de uitspraak nu op zich in laten werken om daarna te kunnen nagaan wat de mogelijke consequenties van de uitspraak zijn." Ook is van belang wat de Nederlandse staat met de uitspraak gaat doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl