NOS NieuwsAangepast

Veel bosbranden op Madeira

Op het Portugese eiland Madeira woeden al dagen hevige bosbranden. Een van de branden woedde aan de buitenrand van de hoofdstad Funchal. Veel mensen renden daar gisteravond de straat op om de vlammen te ontvluchten. Niemand raakte gewond, maar volgens lokale media is een aantal huizen beschadigd.

Door de paniek die ontstond was de situatie zo chaotisch dat de autoriteiten aandrongen op hulp van de regering in Lissabon. Die heeft een inmiddels een vliegtuig met hulpgoederen naar het eiland gestuurd.

'Maanlandschap'

Volgens Marcel Peereboom, een Nederlander die woont op het eiland, staat de "hele zuidzijde van Madeira in de brand" en zijn er op "zes of zeven plekken grote brandhaarden". Peereboom verhuurt huizen op het eiland en is al de hele dag bezig met het schoonmaken van zijn huurhuizen. De panden zitten onder het roet en stof. Gisteravond heeft hij huurders geëvacueerd omdat het te gevaarlijk was om in de huizen te blijven.

Geen van zijn panden is beschadigd door de branden. Huizen er omheen hebben wel schade opgelopen en de directe omgeving is volgens Peereboom veranderd in een maanlandschap: "Alles is afgebrand."

De Nederlander denkt dat de brandweer op Madeira niet voldoende is uitgerust om de branden te blussen: "Het gaat om een onherbergzaam gebied, het is proberen met een brandweerwagen en een slangetje van dertig meter een brandje te blussen in de bergen en dat werkt niet."

Droog

Het is deze zomer heel warm op Madeira en er is de afgelopen maanden bijna geen regen gevallen. Peereboom: "Normaal gesproken heb je wel een paar dagen dat het regent, maar ik denk dat wij vanaf november tot nu 4 of 5 dagen regen hebben gehad en dat is veel te weinig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl