Agressie van collega's hakt erin

Aangepast

Agressie binnen een bedrijf heeft een grotere invloed op medewerkers dan agressie van buiten, zoals door klanten. Dat blijkt uit cijfers van TNO en CBS.

Werknemers die agressie op de werkvloer hebben meegemaakt, hebben twee keer zoveel kans op een burn-out en anderhalf keer zoveel op ziekteverzuim als bij werknemers die geen agressie ervaren. Het gaat onder meer om intimidatie, pesten of fysiek geweld.

Bijna één op de zes werknemers heeft ermee te maken. Daders zijn collega's of leidinggevenden. Twee jaar na een incident heeft een werknemer er vaak nog last van, melden TNO en CBS. Vooral in de industrie, het gevangeniswezen en de telecommunicatie is agressie op het werk een probleem.

In de zorg

Agressie van buiten wordt vaak gepleegd door klanten of patiënten. Dat probleem is in de zorg het grootst. De helft van alle zorgmedewerkers zegt dat ze te maken hebben gehad met agressie.

Vooral werknemers die veel contact hebben met patiënten, bezoekers, klanten of leerlingen, ondervinden naar verhouding veel agressie op hun werk. In 2011 was 24 procent van alle werknemers slachtoffer van externe agressie.

Veiligheidsgevoel

Maar het gevoel van werknemers strookt niet met de werkelijkheid, zegt TNO. Mensen met een gevaarlijk beroep denken sneller dat de agressie toeneemt, terwijl er niet meer incidenten zijn geweest in de afgelopen vijf jaar. Dat betekent dat hun veiligheidsgevoel is veranderd. Waardoor dat komt, weet TNO niet.

STER Reclame