NOS NieuwsAangepast

Aanslag op Israëliërs in Bulgarije

Bij een aanslag op een bus met Israëlische toeristen in de Bulgaarse stad Burgas zijn zes mensen omgekomen. 32 mensen zijn gewond geraakt.

De Bulgaarse regering bevestigt dat er een bom is ontploft in de bus. Vijf mensen waren op slag dood, een gewonde overleed later in het ziekenhuis. Van de 32 gewonden liggen er drie op de intensive care. Een van de doden zou een lokale medewerker van de Israëlische touroperator zijn.

De bus vervoerde toeristen, vooral tieners, die net vanuit Tel Aviv waren aangekomen in Burgas. De minister van Buitenlandse Zaken bracht in een gesprek met zijn Israëlische collega zijn medeleven over aan de nabestaanden van de slachtoffers en aan de gewonden.

Iran

Ooggetuigen hebben verteld dat iemand in de bus zichzelf opblies. Voorafgaand aan de explosie zou zijn geschoten. Twee andere bussen raakten beschadigd.

De Israëlische premier Netanyahu zegt aanwijzingen te hebben dat Iran achter de explosie zit. Dat land werd eerder beschuldigd van betrokkenheid bij aanslagen op Israëliërs in het buitenland, onder meer op een Joods centrum in Argentinië. Die aanslag, waarbij 85 doden vielen, was vandaag 18 jaar geleden.

Het vliegveld van Burgas, een havenstad aan de Zwarte Zee in het zuiden van Bulgarije, is gesloten. Vluchten worden omgeleid naar Varna. Elf toeristenvluchten van Israël naar Oost-Europa zijn geannuleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl