NOS NieuwsAangepast

'Koningshuis NL duurste W-Europa'

Het Nederlandse koningshuis is meer dan vier keer zo duur als het Spaanse koningshuis. Daarmee heeft Nederland het duurste Koninklijk Huis van West-Europa en verstoot ons land het Verenigd Koninkrijk van de eerste plaats.

Dat blijkt uit de jaarlijkse berekening van de Belgische hoogleraar Herman Matthijs, waarover RTL Nieuws bericht.

Volgens de berekening van Matthijs bedroegen de kosten van het koningshuis vorig jaar 39,4 miljoen euro. Van dat totale bedrag zijn de personeelskosten met bijna 18 miljoen euro het hoogst .

President

Vergeleken met jaren ervoor zijn de kosten fors gedaald. In 2009 kwam het bedrag nog uit op 110 miljoen euro op basis van een schatting.

In 2010 maakte de regering de kosten openbaar en moest het kostenplaatje fors naar beneden worden bijgesteld. Herman Matthijs vindt wel dat de transparantie van de kosten in Nederland stukken beter kan.

Wie denkt dat Nederland goedkoper uit is met een president als staatshoofd heeft het mis. Matthijs onderzocht ook Europese republieken. In Frankrijk kost de president het land bijna 112 miljoen euro en heeft daarmee het duurste staatshoofd. De Belgische hoogleraar prijst Frankrijk voor de transparantie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl