NOS NieuwsAangepast

Waalre ontzet door brand raadhuis

Waalre is zwaar getroffen door de aanslag op het gemeentehuis. Dat zei locoburgemeester Ton Bonouvrié tijdens een persverklaring. Vannacht reden twee auto's het gemeentehuis binnen, waarna het pand in brand vloog. De politie gaat uit van opzet.

"Er is geen enkele reden om deze daad te rechtvaardigen. Dit treft de hele gemeenschap en is volstrekt onaanvaardbaar. Ik zie dit als een ondermijning van de rechtsstaat", aldus Bonouvrié. Het Openbaar Ministerie is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek.

De brand heeft het gemeentehuis volledig verwoest. De politie en brandweer zijn bezig met het technisch onderzoek en zijn op zoek naar de bestuurders van de auto's. Tijdens de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Server gered

Alle papieren documenten van de gemeente zijn vernield: paspoorten, bouwvergunningen, enzovoort. De servers en het archief van de gemeente Waalre zijn gespaard gebleven, meldt de gemeente via Twitter. Dat geldt ook voor de gegevens van gisteren.

Dat de servers gered zijn, betekent dat de beelden van de digitale beveiligingscamera's nog intact zijn, zegt verslaggever Theo Verbruggen. "Die zouden belangrijke richting kunnen geven aan het onderzoek."

De gemeente verplaatst haar werkzaamheden naar een school in de buurt. Waalre krijgt in ieder geval ondersteuning van omliggende gemeenten, waaronder Eindhoven.

Hulp

Het huis van burgemeester Henri de Wijkerslooth, die op vakantie is, wordt uit voorzorg door de politie bewaakt. Hij komt eerder terug van zijn vakantieadres.

De commissaris van de koningin van Noord-Brabant Wim van de Donk heeft de hulp ingeroepen van het ministerie van Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij doet dat omdat de zaak volgens hem hoge prioriteit heeft.

Het gemeentehuis van Waalre zat in een monumentaal pand uit 1929 en een nieuwbouwdeel. Beide gebouwen zijn door de brand verwoest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl