NOS NieuwsAangepast

'Onderzoek racisme burenruzie'

De Turkse gemeenschap in Nederland eist een onafhankelijk onderzoek naar de dood van een 64-jarige man in Almelo. De gemeenschap maakt zich ernstig zorgen over mogelijke racistische motieven voor het geweld tegen Aziz Kara.

De Turks-Nederlandse man werd eind juni tijdens een burenruzie tegen de grond geslagen en overleed later in het ziekenhuis. Er ging een lang conflict tussen de Turkse en Nederlandse buren aan vooraf.

Duidelijkheid

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek. "We vertrouwen het politieonderzoek. Alleen willen we een ander soort onderzoek. De gebeurtenis in Almelo wordt als een burenruzie neergezet, maar we weten dat er in de aanloop scheldpartijen zijn geweest vanwege de afkomst van het Almelose gezin. Het staat niet op zichzelf als een burenruzie", zegt woordvoerder Ibrahim Mercanoglu.

Een onafhankelijk onderzoek moet volgens verschillende Turkse maatschappelijke organisaties duidelijkheid geven. "Niet alleen om vast te stellen of racisme daadwerkelijk een rol speelde bij deze brute moord, maar ook en vooral om de sociale en maatschappelijke achtergronden te onderzoeken waarbinnen die heeft kunnen plaatsvinden", staat in een verklaring.

Stille tocht

Morgenavond wordt een stille tocht gehouden door Almelo. Burgemeester Hermans-Vloedbeld van Almelo houdt voorafgaand aan de tocht een toespraak.

Deelnemers aan de tocht wordt gevraagd een bloem mee te nemen om in de tuin van Aziz Kara neer te leggen. De organisatie verzoekt mensen geen spandoeken of borden met teksten mee te dragen.

Na de burenruzie pakte de politie drie mannen en een vrouw op. Twee mannen zitten nog vast. In Turkse media werd veel aandacht besteed aan de zaak. De dood van de Almeloër werd er als racistisch bestempeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl