'Minder subsidie schoolzwemmen'

Aangepast

Steeds minder gemeenten geven subsidies voor schoolzwemmen. Uit onderzoek van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) blijkt dat ongeveer 42 procent van de gemeenten schoolzwemmen subsidieert.

In 2006 was dat nog rond de 50 procent. "Maar wij denken dat dat percentage over een paar jaar onder de 40 komt. Dat is historisch laag", zegt adjunct-directeur André de Jeu van VSG.

Zwemles

Een belangrijke oorzaak is bezuinigingen. Maar ook komt het vaak voor dat het kind al door de ouders op zwemles wordt gestuurd. "In de meeste gevallen hebben kinderen al zwemdiploma's. Gemeenten vragen zich dan af welk nut het heeft om voor een hele klas schoolzwemmen aan te bieden."

Volgens De Jeu vinden sommige gemeenten ook dat het niet hun taak is om kinderen te laten zwemmen. "Gemeenten vinden dat die taak bij de ouders ligt."

Achterstandswijken

Gemeenten van grote steden bieden nog wel vaak schoolzwemmen aan. Volgens Vereniging Sport en Gemeenten is dat omdat er in die steden meer achterstandswijken zijn en veel kinderen daar niet kunnen zwemmen. Ouders in de achterstandswijken hebben minder geld en sturen hun kinderen minder vaak naar zwemles.

"Water is leuk, maar kan ook levensgevaarlijk zijn. Die gemeenten vinden het daarom belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen", aldus André de Jeu van VSG.

STER Reclame