De 'batsignal' kent iedereen wel: de politie in Gotham City zet een schijnwerper aan om Batman erop te wijzen dat ze hem nodig hebben. Het Internet Defense League (IDL), mensen en organisaties die wereldwijd strijden voor internetvrijheid, wil een net zo herkenbaar symbool voor de strijd tegen online censuur: de 'catsignal'.

De lancering van IDL is volgende week donderdag, 19 juli, op dezelfde dag dat Batman: The Dark Knight Rises uitkomt. Het perfecte moment om de catsignal aan de man te brengen, vindt IDL. En op dezelfde manier als de batsignal. Nou is die uitvoering niet helemaal haalbaar, dus doen ze het met gewone schijnwerpers en digitale projectoren.

In zeker vijf steden wereldwijd wil IDL op 19 juli de catsignal in de lucht hebben. Daar hebben ze alleen wel 19.000 dollar voor nodig, tot nu toe hebben ze bijna 700 dollar. Als ze genoeg geld weten op te halen, verschijnen er catsignals in New York, San Francisco, Washington D.C. Londen en Ulaanbaatar in Mongolië. IDL hoopt dat mensen op andere plekken in de wereld hetzelfde doen, met een donatie. Voor 500 dollar krijgt je stad namelijk de benodigde schijnwerper.

Real-life superheld

Als je het licht van de catsignal volgt, kom je op een feest voor de lancering. Dat hun lancering samenvalt met de release van Batman: The Dark Knight Rises is geen toeval: "Iedereen die dit jaar hielp om SOPA, PIPA en ACTA te verslaan is een real-life superheld."

Tot nu toe zijn onder meer Reddit, Mozilla en WordPress lid van IDL. Volgende week worden meer leden bekendgemaakt.

Door: Helen

STER reclame