NOS NieuwsAangepast

Aannamestop op lichamen voor de wetenschap

Er zijn tegenwoordig zoveel mensen die hun lichaam na hun dood aan de wetenschap geven, dat sommige anatomische instituten even geen lijken aannemen. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat het aantal mensen dat z'n lichaam ter beschikking stelt de afgelopen jaren enorm is gestegen. Er staan 16.000 mensen geregistreerd, terwijl er per jaar maar 650 lichamen nodig zijn.

Het overschot komt vooral door positieve media-aandacht, zegt de onderzoekster: "In 2007 werd het eerste monument voor lichaamsdonatie geplaatst, dat was een teken van dankbaarheid en dat heeft invloed op donatie". Een andere oorzaak is de vergrijzing, het zijn vooral oudere mensen die zich opgeven. Maar de belangsrijkste reden is dat mensen ook na hun dood nog nuttig willen zijn. "Het is een alternatieve manier om zin te geven aan je leven na de dood, je helpt artsen en studenten."

Begrafenis vermijden

Sommige mensen hebben een heel andere reden: het is een manier om een uitvaartsceremonie te vermijden. "Er zijn mensen die niet willen dat tijdens toespraken geforceerd positieve dingen over hen wordt gezegd. Ook willen ze voorkomen dat er bepaalde mensen op hun begrafenis komen."

Mensen die nu hun lichaam ter beschikking willen stellen, krijgen momenteel te horen dat er al genoeg lichamen beschikbaar zijn.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl