Rutte sluit gedoogkabinet niet uit

time icon Aangepast

Premier Rutte sluit ook als VVD-lijsttrekker een minderheidskabinet niet uit. Op zijn persconferentie wilde hij geen antwoord geven op de vraag of hij zo'n kabinet met een gedoogpartner wil.

"Mijn voorkeur gaat uit naar een kabinet waarmee ik zo veel mogelijk van mijn programma kan realiseren. In welke vorm, dat zal na de verkiezingen moeten blijken", zei Rutte.

Ingewikkeld

Vertrekkend kamervoorzitter Verbeet (PvdA) zei deze week dat zij het vervelend vond dat het minderheidskabinet maar één gedoogpartner had. Dat maakte het werken in de Kamer volgens haar ingewikkeld en plaatste de andere partijen op een informatieachterstand.

Verbeet zou het beter vinden als partijen een kernkabinet vormen en vervolgens afspraken maken met verschillende partijen die als "buitenring" van het kabinet meedoen. Ook op dat idee wilde Rutte niet reageren.

Vervanging

Vandaag was de laatste persconferentie van Rutte vóór de verkiezingen van 12 september. De premier wordt in de vakantieperiode vervangen door achtereenvolgens de ministers Kamp, Opstelten, Spies en Rosenthal. Half augustus is Rutte terug als premier. De VVD-campagne begint pas op 25 augustus.

STER Reclame