NOS NieuwsAangepast

SNS: mogelijk verkoop onderdelen

Bank en verzekeraar SNS Reaal overweegt de verkoop en het afstoten van onderdelen om uit de financiële problemen te komen.

Dat kan worden opgemaakt uit een kort persbericht van SNS (.pdf) na een artikel vanochtend in Het Financieele Dagblad. De bank benadrukt dat er nog geen beslissingen zijn genomen over de verschillende mogelijkheden.

Zakenbank Goldman Sachs is door SNS gevraagd de bank-verzekeraar door te lichten en mogelijke scenario's te onderzoeken. De verkoop van bijvoorbeeld de verzekeringsactiviteiten zou circa 1,5 miljard euro opleveren. Dat is misschien net genoeg om de staat terug te betalen, nieuwe verliezen in de vastgoedfinanciering op te vangen en de financiële buffers te verhogen.

Crisis

SNS Reaal, de vierde bank van Nederland, verkeert al vier jaar in een diepe crisis en slaagt er maar niet in op eigen kracht uit de financiële problemen te komen. De Europese financiële crisis en de miljardenverliezen bij de vastgoedfinanciering dwingen de bank tot het nemen van drastische maatregelen. Daarbij worden allerlei scenario's bekeken. De afsplitsing en verkoop van de verzekeringsactiviteiten, van onder meer Reaal en Zwitserleven, wordt niet uitgesloten.

De bank wordt sinds 2009 hard geraakt door enorme verliezen in de vastgoedfinanciering in Spanje, de VS en Nederland. Bij dochter Property Finance is tot nu toe al 1,7 miljard euro afgeschreven. Daar bovenop moet de bank de financiële buffers verhogen en heeft de verzekeringstak af te rekenen met de rekening van de woekerpolisaffaire. Daarvoor is al 320 miljoen euro opzij gezet.

Staatssteun

SNS kreeg in 2008 750 miljoen euro aan staatssteun en nog eens 500 miljoen van de Stichting Beheer SNS Reaal. Maar de bank slaagt er maar niet in dat geld op tijd, uiterlijk in 2013, terug te betalen. Te laat terugbetalen levert een boete van Brussel op.

Door de problemen komt de bank nauwelijks toe aan kredietverlening, hypotheekverstrekking en het gewone bankieren. Alle geld en energie wordt opgeslokt aan risicobeheersing. De verzwakte bank kan op de kapitaalmarkt nauwelijks aan geld komen en heeft al voor minstens 1,5 miljard euro bij de Europese Centrale Bank geleend.

Systeembank

De andere grootbanken, ING, ABN Amro en Rabobank, dringen bij het ministerie van Financiën en DNB aan op maatregelen en plannen. SNS Reaal is een systeembank, met een totaal balans van 132 miljard euro en mag niet omvallen. Als SNS Reaal echt in de problemen komt, dragen de drie bijvoorbeeld via het depositogarantiestelsel het risico voor de 35 miljard euro spaargeld bij SNS.

Beleggers hebben er weinig vertrouwen meer in. De aandelenkoers van SNS Reaal is de laatste jaren nog harder onderuit gegaan dan die van andere banken.

Het nieuws van vanochtend leidde meteen tot een reactie op de Amsterdamse beurs: het aandeel SNS Reaal daalde met 20 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl