NOS NieuwsAangepast

Kliklijn voor omkoping in de sport

Er komt een anonieme kliklijn voor mensen die informatie hebben over omkoopschandalen in de sport. Minister Schippers zegt dat ze af wil van de "geur van corruptie in de sport".

Ze laat onderzoeken of sporters en scheidsrechters uitslagen beïnvloeden ten behoeve van illegale gokwedstrijden. Aanleiding is het omkoopschandaal in het Italiaanse voetbal, dat net voor het EK ontdekt werd.

De minister spreekt van een "donker aspect van de sport, dat diepgravend onderzocht moet worden". De meldlijn is een van de onderdelen van het onderzoek. De anonimiteit moet de veiligheid garanderen van de tipgevers.

'Match-fixing'

Verder worden gesprekken gevoerd met sporters, scheidsrechters en sportbonden. Het onderzoek moet in de loop van volgend jaar klaar zijn.

Volgens de KNVB zijn in Nederland geen gevallen van match-fixing bekend en is ook niet bewezen dat Nederlandse spelers bij match-fixing betrokken zijn. De voetbalbond geeft scheidsrechters sinds een paar jaar een integriteitstraining. Die komt er ook voor leidinggevenden binnen het voetbal. Bovendien worden alle jeugdelftallen bijgepraat over het probleem.

Op een internationale conferentie over het 'match-fixing' werd onlangs duidelijk dat er te weinig bekend is en ook onvoldoende aan gedaan wordt om het manipuleren van sportwedstrijden te voorkomen. Het komt wereldwijd voor en zou een bedreiging vormen voor de kernwaarden van de sport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl