NOS NieuwsAangepast

Saudische vrouwen naar Spelen

Voor het eerst in de olympische geschiedenis wordt elk deelnemend land vertegenwoordigd door mannen en vrouwen. Saudi-Arabië was het laatste land dat bevestigde vrouwelijke sporters mee te nemen naar Londen. Tot donderdag was daarover nog onduidelijkheid.

Qatar en Brunei zegden eerder al toe om vrouwen naar de Olympische Spelen af te vaardigen.

"Dit is heel positief nieuws'', zei Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). "Het IOC streeft naar een betere balans tussen de geslachten op de Spelen en dus zien we dit als een bemoedigende ontwikkeling.''

Vereerd

Voor Saudi-Arabië zullen twee atletes in actie komen: hardloopster Sarah Attar (800 meter) en judoka Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkani (+78 kg). Attar is vereerd dat ze voor haar land mag uitkomen. "Ik hoop dat ik ervoor kan zorgen dat vrouwen meer betrokken raken bij sport."

Ze vervolgt: "Tegen alle vrouwen die willen meedoen, zeg ik: ga ervoor en laat je door niemand tegenhouden."

Saudi-Arabië werd al een tijdje onder druk gezet door het IOC. Er is maandenlang met de Saudi's onderhandeld om deelname van vrouwen te bewerkstelligen.

Droom

Mensenrechtenorganisaties noemen de ontwikkeling een grote stap vooruit. "Het is een belangrijk precedent dat ruimte biedt voor basisrechten voor vrouwen in Saudi-Arabië", zegt Minky Worden van Human Rights Watch in New York. "Voor conservatieve Saudiërs wordt het lastig om veranderingen tegen te houden."

Meer over vrouwenrechten in Saudi-Arabië: Saudische vrouwen houden actiedag

Qatar kondigde deze week zelfs aan dat de vrouwelijke schutter Bahiya al-Hamad de vlag zal dragen bij de openingsceremonie op 27 juli. "Elke vrouwelijke sporter heeft een droom die ze wil vervullen", zegt al-Hamad. "Mijn droom was om naar de Olympische Spelen te gaan. Ik hoop dat God alle andere atletes die een droom hebben, zal bijstaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl