NOS NieuwsAangepast

Angst voor verregende Spelen

De stadions zijn klaar, de beveiliging is geregeld, de cateraars bepaald, maar er is een ding waar de organisatie van de Olympische Spelen in Londen geen invloed op heeft: het weer. Het stortregent in Groot-Brittannië. Al weken.

Groot-Brittannië kampt met de natste zomer sinds er in 1910 werd begonnen met meten. In juni viel twee keer zoveel regen als normaal. Ook juli is tot nu toe nat; iedere dag zijn er waarschuwingen voor overstromingen. Eergisteren voorspelde het Britse KNMI dat het natte en koude weer zich lijkt door te zetten tot begin augustus.

Meteorologische 'war rooms'

Functionarissen van de Spelen zijn dan ook druk bezig met het opstellen van noodplannen en het opzetten van meteorologische 'war rooms' op het Olympische Park in Oost-Londen.

En dat is nodig: veel van de olympische zomersporten -zoals hockey, wielrennen, tennis en beachvolleybal- worden buiten gespeeld. Ook het grote olympisch stadion is voor een deel open.

Medailleverdeling

Het slechte weer kan van grote invloed zijn op de medailleverdeling. Er wordt volgens experts op zo'n hoog niveau gesport, dat ieder miniem verschil in de omstandigheden doorslaggevend kan zijn. Je bent bijvoorbeeld enorm in het nadeel als er net een stortbui losbreekt als jij aan de beurt bent voor de belangrijkste hink-stap-sprong van je carrière.

Speciaal gras

Natuurlijk komt de regen niet helemaal als een verrassing: Britten hebben vaker last van slecht weer. Er is al vroeg ingespeeld op mogelijk slecht weer door onder meer speciaal gras te planten en een filtersysteem te bouwen op de locatie waar de paardensportwedstrijden worden gehouden.

Ook tijdens de Spelen worden maatregelen genomen: er zullen 5 meteorologen 24 uur per dag met het weer bezig zijn. In schema's van een aantal 'weergevoelige' sporten zijn extra wedstrijddagen ingebouwd. Mocht het noodweer zijn, dan kan er dus (beperkt) geschoven worden met wedstrijdtijden.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl