NOS NieuwsAangepast

'Trillen toren door spankabelbreuk'

Het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht is waarschijnlijk gaan trillen door een probleem met betonstaalkabels. Dat hebben experts gezegd tegen het tv-programma EenVandaag.

Het gaat om de staalkabels die verwerkt zijn in de betonconstructie. Die kabels zouden zijn geknapt en daardoor zijn er trillingen en knallen in het gebouw gevoeld en gehoord. Sinds eind vorige maand is de toren dicht. Medewerkers van Rijkswaterstaat vertelden toen dat het gebouw zo hard schudde dat de kopjes van het bureau vielen.

Scenario's

Volgens een van de experts die EenVandaag sprak zitten er heel veel spankabels in de vloeren van het gebouw. Het zou geen probleem zijn als er eentje knapt, maar als er meerdere kapot gaan kan het wel tot grote problemen leiden. De veiligheid van de constructie is dan niet meer te garanderen. Een soortgelijk probleem deed zich jaren geleden voor bij het oude belastingkantoor in Rotterdam.

De Rijksgebouwendienst zegt dat er drie scenario's worden onderzocht. Een daarvan is het probleem met de staalkabels. "Maar we onderzoeken ook nog andere mogelijke oorzaken." De twee andere opties zijn minder gevaarlijk voor de constructie van het gebouw.

De 1500 medewerkers van Rijkswaterstaat moeten in elk geval nog drie tot zes weken thuis of op een andere locatie werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl