NOS NieuwsAangepast

De steenmarter rukt op

De steenmarter is bezig aan een opmars in Nederland. Naar schatting zijn er nu zo'n 10.000 van deze roofdieren. Ze kunnen veel overlast veroorzaken.

Volgens onderzoeker Gerard Muskens van kennisinstituut Alterra kwamen de dieren dertig jaar geleden alleen voor in Zuid-Limburg en in de omgeving van Nijmegen en Twente. Nu zijn er steenmarters gesignaleerd in alle provincies.

Zoals in Friesland. Sjouke Wijnsma, eigenaar van een dorpssupermarkt in Oostermeer (Eastermar) heeft er veel last van. Twee winters geleden nestelde een paartje onder zijn dak. De marters hadden het voorzien op zijn brood, maar veroorzaakten ook een enorme stank. Ook andere dorpsbewoners hebben er last van. De dieren stelen bijvoorbeeld de kippen uit hun hok of eten de jonge vogeltjes op.

Meldpunt

In 2009 stelde Landschapsbeheer Friesland een speciaal meldpunt voor steenmarters in. In het eerste jaar kwamen er 40 meldingen binnen. In 2010 waren het er 70, en in 2011 120. Ook voor dit jaar wordt ongeveer een verdubbeling verwacht.

De steenmarter heeft zijn succes te danken aan zijn aanpassingsvermogen. Vroeger leefde hij vooral in boerderijen. Maar door de modernisering van boerenbedrijven verdwenen de warme, voedselrijke plekken waar de steenmarter graag overwintert. De diersoort kreeg het moeilijk.

Tot hij ontdekte dat het in verwarmde huizen eigenlijk nog veel beter toeven is. Daarmee begon de opmars van de steenmarter.

Beschermde diersoort

De martersoort is beschermd, dus bejagen mag niet. Maar dat zou volgens Muskens ook niet helpen. "Als je er één afschiet, zit er binnen een week weer een andere steenmarter. Ze zijn altijd op zoek naar nieuw leefgebied. Het zou ook niet uitmaken als je er veel doodmaakt. Dan krijgen ze gewoon meer jongen, zodat de populatie in stand wordt gehouden."

Het enige dat helpt, is ervoor zorgen dat ze niet binnen kunnen komen. Supermarkt-eigenaar Wijnsma heeft alle kieren en gaten in zijn winkel laten dichtmaken. Het lijkt vooralsnog te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl