NOS NieuwsAangepast

Verjaardagsfeestje voor de Stones

Op 12 juli 1962 gaf een beginnend bluesbandje een optreden in de Londense Marquee Club. Voor het eerst speelden de zes muzikanten onder hun nieuwe naam: The Rollin' Stones. Er stond nog geen 'Satisfaction' op de speellijst, 'Angie' of 'Sympathy for the Devil', maar covers van Amerikaanse rockers als Chuck Berry en Bo Diddley. Een bescheiden begin voor wat een van de grootste bands ooit zou worden.

Fans waar ook ter wereld vieren vandaag de 50ste verjaardag van de Rolling Stones. Ook in Nederland wordt op meerdere plekken bij het jubileum stilgestaan. Ten eerste is er het boek dat de band vandaag wereldwijd uitbrengt. Daarin niet eerder gepubliceerde foto's, anekdotes van de band en curiosa als ontwerpen van albumhoezen, toegangskaartjes en kauwgomplaatjes.

De band noemt het zijn verjaardagscadeau aan de wereld. "Dit is ons verslag van 50 fantastische jaren. Toen we begonnen waren we een bluesbandje dat optrad in clubs en nu vullen we de grootste stadions van de wereld met een show die wij al die jaren geleden nooit voor mogelijk hadden gehouden."

Pakhuizen

De vijftig mooiste foto's uit het boek worden vanaf vandaag tentoongesteld in pakhuizen op het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam. Daar zijn bovendien nog eens 300 foto's van verschillende fotografen te zien, zoals een reportage van het roemruchte concert in Scheveningen, de eerste fotoshoot van de band uit 1963 en foto's die werden genomen bij de bandleden thuis in de jaren 60.

Ook zijn er werken van de Stones zelf te zien. Er hangen tekeningen en drukwerken van Ronnie Wood en foto's die oud-bassist Bill Wyman achter de schermen maakte.

Carillon

In Maastricht zijn bijzondere vertolkingen van de nummers van de Stones te horen op het 350 jaar oude carillon van het stadhuis op de Markt. Vanaf 20.00 uur zal stadsbeiaardier Frank Steijns een half uur lang klassiekers van de band spelen.

Volgens Steijns is het niet ongebruikelijk om eigentijdse muziek op het carillon te spelen. "In de 18de eeuw was het een instrument waarop de hits uit die tijd werden gespeeld. Bach had destijds nogal wat popnummers op zijn naam staan."

Toch zitten hier nog wat haken en ogen aan. "Het schreeuwen van Mick Jagger kan ik helaas niet laten horen."

Concert?

De heren zelf vieren de verjaardag vandaag in Londen, waar ze de opening van een fototentoonstelling bijwonen, samen met oud-leden Bill Wyman en Mick Taylor.

Er zijn geruchten dat de band dit jaar nog een jubileumconcert wil gaan geven of zelfs op tour zal gaan, maar daar is nog niks over besloten. De laatste keer dat de Rolling Stones live te horen waren was in augustus 2007, bij het einde van de Bigger Bang-tour in Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl