NOS NieuwsAangepast

Langstudeerboete blijft bestaan; niet voor deeltijdstudenten

De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de langstudeerdersboete gewoon blijft bestaan. De argumenten die door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) werden aangedragen werden door de rechter van tafel geveegd. Wel is er voor één groep studenten een uitzondering.

Studenten die zich voor 1 februari 2011 hebben ingeschreven voor een deeltijdstudie mogen niet beboet worden, zolang ze nominaal studeren, met één jaar uitloop. Dat is in de wet nu wel zo, maar de staat moet volgens de rechter een overgangsregeling opstellen voor die groep studenten.

Regels veranderd

Het belangrijkste argument van de studentenverenigingen was dat tijdens het spel de regels niet veranderd mogen worden, maar volgens de rechter is niet in de wet opgenomen dat dat niet mag. Volgens hem hadden studenten kunnen weten dat het collegegeld tijdens de studie aan verandering onderhevig is.

De studentenverenigingen hadden de staat aangeklaagd, omdat de langstudeerboete volgens hen in strijd was met het gelijkheidsbeginsel. De rechter oordeelde dat dat niet het geval was.

De verenigingen gaan zich nu beraden over wat te doen. Maar volgens hen is een ding zeker: "Wij gaan er alles aan doen om de langstudeerboete te stoppen."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl