NOS NieuwsAangepast

Schettino biedt excuses aan

Francesco Schettino, de kapitein van het gekapseisde schip Costa Concordia, heeft zich verontschuldigd voor de scheepsramp voor de kust van Toscane in januari dit jaar. Hij zei te zijn afgeleid op het moment dat het schip tegen de rotsen botste. Bij de ramp kwamen 32 mensen om het leven.

Vlak voor het ongeluk, dat in januari voor de kust van Toscane plaatsvond, was Schettino aan het bellen. "Ik geef mezelf er de schuld van dat ik toen werd afgeleid", zei hij in een interview met de Italiaanse tv-zender Canale 5.

"Op het moment dat het schip tegen de rotsen botste, ging ik naar de brug en vroeg om over te gaan op handmatige navigatie. Zelf had ik toen niet de leiding. Een lagere officier leidde op dat moment de navigatie van het schip", zei Schettino.

"Als er een ongeluk met een schip is, wordt niet alleen de rederij achterhaald, ook de kapitein wordt meteen opgespoord", zei Schettino. "Het is dan ook normaal dat ik als vertegenwoordiger van dat systeem excuses aanbied."

Strafrechtelijk onderzoek

Volgens Schettino is het voor een kapitein niet uit te leggen hoe erg het is om een schip te verliezen. "Maar het is veel minder pijnlijk dan het verliezen van kind", zei de kapitein, die verwees naar een Italiaans meisje dat bij de ramp omkwam.

Tegen Schettino loopt een strafrechtelijk onderzoek. Hij wordt beschuldigd van doodslag, het veroorzaken van een schipbreuk en het voortijdig verlaten van het schip. Vorige week werd het huisarrest tegen Schettino opgeheven.

De Costa Concordia ligt nog steeds op de plek van de ramp. Het bergen van het schip kan in totaal wel een jaar duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl