NOS NieuwsAangepast

Raketten mogen op flat Londen

Het Britse ministerie van Defensie mag raketten plaatsen op een flat in Oost-Londen, waarvan de bovenste etages vrij uitzicht bieden op het Olympisch Park.

De raketten zijn onderdeel van de strenge veiligheidsmaatregelen rond de Olympische Spelen. De flatbewoners wilden geen afweergeschut, omdat ze bang zijn dat ze daardoor sneller doelwit worden van terroristen.

Mensenrechten

Volgens een Britse rechter zijn de raketten belangrijk voor de veiligheid tijdens de spelen en vormen ze geen gevaar voor de bewoners van de Fred Wigg Tower, waar ze op het dak komen. Daarom mag Defensie ze gewoon plaatsen.

De bewoners spanden de rechtszaak aan omdat ze vinden dat de Britse overheid het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens overtreedt. In het verdrag staat dat personen recht hebben op een privéleven en dat ze niet gestoord mogen worden in hun woongenot. De bewoners wilden dat het ministerie voor hen hotelovernachtingen zou betalen.

Verder zijn de flatbewoners er kwaad over dat er niet met hen is overlegd. Ze kregen het nieuws over de raketten te horen via een folder in de brievenbus.

Nationale veiligheid

Het Britse ministerie van Defensie stelt dat zaken die de nationale veiligheid raken niet met de bevolking besproken hoeven te worden.

Een woordvoerder verklaarde tijdens de rechtszaak ook dat er goed is nagedacht over het plaatsen van het afweergeschut en dat het besluit op het hoogste niveau is genomen.

Andere plekken

Behalve op de flat in Oost-Londen komt er ook luchtafweer op vijf andere plekken rond Londen.

Voor de spelen worden 7.500 militairen ingezet, ruim 13.000 particuliere beveiligers en duizenden agenten. Ook staan er gevechtsvliegtuigen op een vliegveld dichtbij de stad en ligt er een helikopterplatform in de rivier de Theems.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl