NOS NieuwsAangepast

'100.000 infecties Q-koorts'

Zo'n 100.000 Nederlanders zijn naar schatting besmet geraakt met Q-koorts. Dat is meer dan tot nu toe werd aangenomen, zeggen onderzoekers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Het RIVM ging er tot nu toe van uit dat zo'n 50.000 Nederlanders geïnfecteerd waren. Van iets meer dan 3000 mensen is bevestigd dat zij Q-koorts hadden. De meeste besmette mensen hebben nergens last van.

Antilichamen

De onderzoekers bekeken patiënten die voor iets heel anders dan Q-koortsklachten in het ziekenhuis kwamen. Bij deze mensen werd onderzocht of zij antilichamen tegen de ziekte hadden aangemaakt. Als die werden gevonden, concludeerden de onderzoekers dat de persoon de ziekte ooit onder de leden had gehad.

Bij bijna elf procent van de onderzochte patiënten werden de antilichamen aangetroffen. Dat betekent volgens de onderzoekers dat er rond het ziekenhuis ruim 40.000 mensen geïnfecteerd zijn geweest. Als de andere Q-koortsregio's worden meegenomen zijn dat er landelijk waarschijnlijk zo'n 100.000.

De Q-koorts woedde tussen 2007 en 2010 in Nederland. Zeker 25 mensen zijn aan de ziekte overleden. Volgens de onderzoekers kunnen dat er meer zijn omdat niet iedereen in het ziekenhuis op Q-koorts is gecontroleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl