NOS NieuwsAangepast

Nationale politie komt er in 2013

Het is nu zeker dat de nationale politie er komt. Na de Tweede is ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met het plan om één landelijk korps te vormen onder verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie.

Bij de stemming waren VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP voor en de andere partijen tegen. Volgens minister Opstelten werkt de politie in het nieuwe systeem slagvaardiger en doelmatiger en komt dat de veiligheid ten goede.

De huidige 26 korpsen verdwijnen. In de toekomst zijn er tien regionale eenheden en er komen 168 zogenoemde basisteams. Eén korpschef moet het boegbeeld van de politie worden.

Volgend jaar

Het is de bedoeling dat de nationale politie volgend jaar een feit is. Opstelten paste op verzoek van de Eerste Kamer zijn plannen nog wat aan op het gebied van de precieze verdeling van bevoegdheden.

Omdat het om een wetswijziging gaat, moeten ook die veranderingen nog door Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen. Veel van de tegenstemmers waren het inhoudelijk wel met de wet eens, maar steunden hem uiteindelijk toch niet vanwege de gevolgde procedure.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl