NOS NieuwsAangepast

Unieke beelden executies Indië

Voor het eerst in de geschiedenis zijn foto's opgedoken van executies in het voormalige Nederlands-Indië, schrijft de Volkskrant. De beelden zijn waarschijnlijk gemaakt tijdens de politionele acties.

Op de foto's is te zien hoe drie Indonesiërs voor een vuurpeloton aan de rand van een greppel staan op het moment dat ze worden beschoten. Op een andere foto is de greppel te zien waarin verschillende lijken liggen.

Echtheid

Historici twijfelen volgens de Volkskrant niet aan de echtheid van de foto's. "We hebben heel veel albums hier. Je zit te wachten op het moment dat zo'n foto opduikt en dat is nu. Eerder heb ik dit nooit gezien", zegt René Kok van het oorlogsinstituut NIOD.

De foto's werden jaren geleden gevonden in een vuilcontainer in Enschede door een medewerker van het Stadsarchief. Wie het fotoalbum daarin heeft gegooid is niet bekend. Het belang van de vondst werd onlangs pas duidelijk.

De maker van de foto's is inmiddels overleden. Het was een soldaat uit Enschede die in 1947 naar Nederlands-Indië werd uitgezonden, kort voor de eerste politionele actie.

Schokkend

De foto's zijn uniek, zegt een medewerker van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. "Het zijn geen alledaagse foto's en het is beslist niet zo dat iedere Indiëmilitair dit soort foto's mee naar huis bracht."

Liesbeth Zegveld, advocaat van nabestaanden van slachtoffers van de politionele acties, noemt de foto's schokkend. "Het fotomateriaal bevestigt wat we in de rapporten al konden lezen. Van de procedure van dit soort executies is nu hard bewijs".

Hoewel er momenteel geen rechtszaak over het onderwerp loopt, kunnen de foto's volgens Zegveld in toekomstige zaken worden gebruikt "om aan te geven hoe omvangrijk en ernstig de misdrijven waren die zijn gepleegd".

Onderzoek

Vorige maand pleitte het NIOD en twee andere onderzoeksinstituten voor een nieuw onderzoek naar het optreden van Nederland in het voormalige Nederlands-Indië in de jaren 1945-1949. De acties op de eilanden Java en Sumatra volgden op de capitulatie van Japan in de Tweede Wereldoorlog. Nederland verzette zich met het militaire optreden tegen de Indonesische onafhankelijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl