Exoskeleton: dag rolstoel, hallo wandeling?

Aangepast op

Verlamd zijn en toch weer kunnen lopen: het kan! Met behulp van een robotpak dan, een apparaat waarmee je uit je rolstoel kunt komen en kunt lopen. Vandaag werd de exoskeleton voor het eerst in Nederland getest.

De exoskeleton bestaat uit een frame, een motor, sensoren en krukken. De sensoren verzamelen de informatie, dus waar de gebruiker heen wil. Dat kan een joystick zijn, of een afstandsbediening. Die informatie wordt opgeslagen in de computer, die de signalen weer doorgeeft aan de 'spieren', de motoren.

Marc de Hond was de eerste Nederlander die de exoskeleton mocht testen. Hij is erg enthousiast, en noemt het "mijn mooiste wandeling in 10 jaar". Hier zie je zijn eerste 462 stappen vanochtend.

Beetje gek

Bob Nonner (21), die door een motorongeluk een totale dwarslaesie opliep, mocht vandaag ook testen. Hij vond het leuk, maar wel "een beetje gek". Hiernaast zie je hoe het hem verging in de exoskeleton. Morgen gaan ze er weer mee oefenen.

Volgens de producent kunnen mensen er in 2014 eentje thuis hebben; prijskaartje: 120.000 euro.

Het apparaat is genoemd naar het buitenste skelet, oftewel schild, van bijvoorbeeld insecten en schaaldieren, dat hun lichaam beschermt.

Door: Helen