NOS NieuwsAangepast

'Nederzettingen Westoever legaal'

Een door de Israëlische regering ingestelde commissie adviseert alle nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever een legale status te geven. De commissie, onder leiding van een voormalig rechter van het hooggerechtshof, stelt dat de Westoever geen bezet gebied is.

"Israëliërs hebben het wettelijke recht om zich te vestigen in Judea en Samaria en het stichten van nederzettingen kan op zichzelf niet als illegaal worden beschouwd", aldus de commissie in het advies. Het advies, dat is opgesteld op verzoek van premier Netanyahu, moet nog door de politiek worden besproken. De Israëlische regering heeft nog geen officiële reactie gegeven op het rapport.

Kritiek

Het advies van de commissie heeft in Israël geleid tot kritiek van de organisatie Vrede Nu. "De juridische wereld is wonderlijk, kies een standpunt en je kunt altijd wel een juridisch expert vinden die het kan verdedigen", zei directeur Yariv Oppenheimer. Vrede Nu vindt dat Israël de nederzettingen moet ontruimen.

Rechtse politieke partijen zijn juist enthousiast over de aanbevelingen van de commissie.

Cruciaal

De internationale consensus is dat de Westoever en Oost-Jeruzalem door Israël bezet gebied zijn. De Palestijnen zien de Westoever en Oost-Jeruzalem als cruciaal voor hun toekomstige staat. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bepaalde in 2004 dat de Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden illegaal zijn.

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever tijdens de zesdaagse oorlog in 1967 op Jordanië. Er staan inmiddels zo'n 120 nederzettingen die door Israël als wettig zijn bestempeld. Daarnaast zijn er tientallen nederzettingen zonder die legale status. In totaal wonen er nu zo'n 500.000 joden op de Westoever en in Oost-Jerusalem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl