NOS NieuwsAangepast

Van Bijsterveldt: mbo'ers moeten kunnen klagen

Ze vond in 2009 al dat mbo-scholen aan de slag moesten gaan met een goede klachtenregeling, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Daarom wil minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs een wet die zo'n klachtenregeling verplicht maakt.

Van Bijsterveldt wil scholen zo dwingen klachten van mbo'ers serieus aan te pakken. Uit onderzoek van de onderwijsinspectie bleek dat mbo-scholieren bij 75 procent van de scholen wel een klacht kunnen indienen op de website van hun school, maar dat de helft van die scholen geen commissie heeft die dan met hun klachten aan de slag gaat.

Onacceptabel

'Onacceptabel' en 'teleurstellend', vindt de minister. Van Bijsterveldt wil ouders en studenten niet ellenlang laten wachten tot eindelijk actie wordt ondernomen naar aanleiding van hun klacht. De eerste maatregel die Van Bijsterveldt daarom neemt is het behouden van de Ombudslijn. Zo kunnen studenten met klachten waar niets mee wordt gedaan, toch nog ergens terecht.

Voorzitter Jan van Zijl van de MBO raad onderstreept de constatering van de minister. "Het kan niet dat er nog instellingen zijn die de zaken rond klachtenafhandeling niet op orde hebben. Studenten en ouders moeten gewoon weten waar ze terecht kunnen als ze een klacht hebben."

Studentenraad

Er is nog een punt waar Van Bijsterveldt zich aan stoort. Mbo'ers hebben sinds 2010 al het recht op een studentenraad op school, maar volgens de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs hebben nog lang niet alle scholen dat voor elkaar. Daarom heeft de minister mbo-scholen voor een deadline gesteld. Voor 1 november géén studentenraad? Dan word je uiteindelijk gekort op je financiën.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl