NOS NieuwsAangepast

Kroon weer legercommandant

Marco Kroon wordt compagniescommandant in Oirschot. Vanaf donderdag geeft hij leiding aan tweehonderd militairen van het 17de Pantserinfanteriebataljon.

Kroon draagt de Militaire Willemsorde voor zijn heldenmoed in Afghanistan. Hij kwam in opspraak doordat hij werd verdacht van cocaïnebezit. Daarvan is hij vrijgesproken. Hij is wel veroordeeld voor het doorleveren van stroomstootwapens.

Die veroordeling is voor defensie geen beletsel om Kroon aan zijn nieuwe baan te laten beginnen. De voormalig Commandant der Strijdkrachten, Van Uhm, en de advocaat van Kroon, Knoops, zijn aanwezig bij de commando-overdracht in Oirschot.

Volgens advocaat Knoops was het de grote wens van Kroon om weer leiding te geven en zo zijn kennis over te dragen. Daarom is de benoeming een belangrijk moment, zegt Knoops.

Wens

Kroon gaf eerder leiding aan een kleine groep militairen bij het Korps Commandotroepen. Hij is kapitein en krijgt voor zijn nieuwe baan geen hogere functie. Hij gaat nu alleen leiding geven aan een grotere groep.

Defensie laat weten dat voor de benoeming van Kroon een andere procedure gevolgd is dan gebruikelijk. Normaal is er een sollicitatieprocedure, nu is Kroon benoemd "omdat zijn interesse en ervaring aansloten bij de behoefte van de organisatie".

Het café van Kroon in Den Bosch is met verlies verkocht. Door de rechtszaak kwamen er minder mensen, zegt de advocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl