NOS NieuwsAangepast

Saudische prinses wil asiel in GB

De dochter van oud-koning Saud van Saudi-Arabië vraagt politiek asiel aan in Groot-Brittannië. Ze zegt dat ze wordt vervolgd door haar familie en de autoriteiten als ze terugkeert naar Saudi-Arabië.

De 38-jarige Sara bint Talal bin Abdulaziz Al Saud is gescheiden en heeft vier kinderen. Ze woont sinds 2007 in Groot-Brittannië, eerst in de Cotswolds en nu in Londen, maar moet het land uit omdat haar verblijfsvergunning is verlopen. Vorig jaar werd een aanvraag voor een nieuwe vergunning voor haar en haar kinderen afgewezen.

De dochter van koning Saud, die Saudi-Arabië van 1953 tot 1964 regeerde, is bang om terug te gaan. Ze zegt dat haar reputatie door de Saudische media is bezoedeld en dat er een hetze tegen haar is gevoerd.

In een interview met de Sunday Telegraph zei prinses Sara dat ze doelwit is geweest van onder meer bedreiging en mishandeling. Ook zou zijn geprobeerd haar en haar kinderen te ontvoeren.

'Vorm van misbruik'

De prinses is voor hervormingen in Saudi-Arabië. Zo pleit ze voor een nieuwe grondwet waarin staat dat mannen en vrouwen gelijk worden behandeld en dezelfde rechten krijgen.

De echtscheidingsprocedures in het land noemt prinses Sara een vorm van misbruik. In Saudi-Arabië kan een vrouw vrijwel alleen scheiden als ze tienduizenden dollars betaalt of als iemand voor de rechtbank haar zaak bepleit. Volgens de prinses is dat laatste onmogelijk omdat huwelijksproblemen altijd binnen de familie worden gehouden.

In Saudi-Arabië worden kinderen boven de 6 jaar bij een scheiding automatisch aan de vader toegewezen. Dat is een reden voor veel vrouwen om bij hun man te blijven. Mannen kunnen veel eenvoudiger, buiten de rechtbank om, van hun vrouw scheiden.

De prinses heeft ook opgeroepen tot wijziging van het onderwijssysteem in haar land en volledige hervorming van de sociale diensten.

Bedreiging

Volgens Sara zien de autoriteiten in Saudi-Arabië, waar de strenge islamitische wetgeving van kracht is, haar als een bedreiging. "Ik ben een hervormer van binnenuit. Mijn manier is de moderne islamitische manier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl