NOS NieuwsAangepast

PBL: minder files door forensentaks

Door de invoering van de forensentaks zal het aantal files de komende jaren met 10 tot 15 procent dalen. Dat blijkt uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

In het Vijfpartijenakkoord hebben VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 afspraken gemaakt over de invoering van de belasting voor forensen in 2013. Volgens het PBL zullen minder mensen met de auto naar het werk gaan of dichterbij gaan wonen om van de nieuwe taks af te komen. De forensentaks moet de schatkist volgend jaar naar schatting 1,3 miljard euro opleveren.

Rustiger in spits

Volgens de berekeningen van het PBL wordt het tijdens de spits door de forensentaks ook rustiger in de trein en bus. Het aantal reizigers in het openbaar vervoer zal tot 2020 dalen met twee tot vijf procent.

Overigens willen enkele partijen, waaronder CDA en VVD, na de Kamerverkiezingen in september weer zo snel mogelijk af van de belastingplannen. Ze zijn bang dat veel kiezers uit protest op een andere partij zullen stemmen.

Kilometerheffing

Het PBL heeft niet alleen gekeken naar het effect van de forensentaks maar ook naar de kilometerheffing. Daarvoor is gekeken naar een heffing van 7 cent per gereden kilometer en een spitsheffing van 11 cent per kilometer. De spitsheffing zou het aantal files verminderen met 35 procent.

Als een nieuw kabinet zou besluiten tot een forensentaks en een spitsheffing, dan zou het aantal files zelfs halveren, voorspelt het PBL. Verder werd gekeken naar het effect van bezuinigingen bij de spoorwegen op de drukte op de weg. In dat geval zou het aantal files met een procent toenemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl