NOS NieuwsAangepast

Gerrit Komrij (68) overleden

Schrijver Gerrit Komrij (68) is overleden. Hij stierf gisteravond na een kort ziekbed aan de gevolgen van kanker in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam.

Komrij wordt gezien als een van de veelzijdigste en productiefste schrijvers in het Nederlandse taalgebied. Op 24-jarige leeftijd debuteerde hij met de poëziebundel 'Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten'. Er zouden er nog vele volgen.

Eredoctoraat

Komrij was ook creatief met andermans werk. Bekend zijn de eigenzinnige bloemlezingen en zijn vele vertalingen, van onder anderen Shakespeare, T.S. Elliot en Oscar Wilde.

Bij het grote publiek werd Komrij gaandeweg bekend als essayist, columnist en als televisie- en boekrecensent. Later ontpopte Komrij zich ook als een gevierd prozaschrijver. Zo kreeg hij in 1993 de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend proza en in 1999 werd zijn 'In Liefde Bloeyende' bekroond met de Gouden Uil.

Hoewel Komrij sinds 1984 met zijn vriend in Portugal woonde, was hij van 2000 tot 2004 Dichter des Vaderlands. In 2000 kreeg hij een eredoctoraat aan de Universiteit van Leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl