NOS NieuwsAangepast

Bos dicht door eikenprocessierups

Bij Havelte in Drenthe is een bos afgesloten omdat de eikenprocessierups zich daar massaal heeft genesteld. Landschapsbeheer Drenthe spreekt van een uitbraak die zijn weerga niet kent.

Medewerkers van Landschapsbeheer Drenthe werden gisteren gebeld om even te gaan kijken in een bos van 5 hectare in de buurt van Havelte. Ze troffen daar 200 tot 300 nesten aan.

"Voor het noorden van het land is dat een hele grote uitbraak, die we nog niet eerder hebben gehad. Dus wij houden ons hart vast," zegt projectleider Gertjan Dieters. "Wij hopen dat dit niet het begin van heel veel ellende is."

Vanmorgen zijn de nesten die boven de weg hingen, weggezogen om te voorkomen dat fietsers er last van krijgen. Hoe de nesten in het bos moeten worden aangepakt, wordt nog onderzocht.

Brandharen

De eikenprocessierups heeft honderdduizenden tot een miljoen brandharen, die bij bedreiging worden afgeschoten. Bij de mens kunnen ze ernstige jeuk, ontstekingen en zelfs blindheid veroorzaken. De brandhaartjes blijven ook na de dood van de rups nog jaren werkzaam.

De eikenprocessierups drong in de jaren negentig vanuit België ons land binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl