Door verslaggever Rienk Kamer

Twee wandelaars staan bedremmeld voor de deur van de monumentale Jacobuskerk in Rolde. De kerk is gesloten, want het orgel wordt gerestaureerd. Een van de wandelaars houdt een boekje in de hand. Ze lopen het Pieterpad en zien er bezweet uit. "We pakken zo de bus, het is veel te heet om te lopen", zeggen ze. Als ze horen over een nieuwe wandel-app, reageren ze enthousiast. "Het boekje is inmiddels hier en daar achterhaald, dus een app kan handig zijn. We hebben alleen geen mobiele telefoon?"

Vandaag wordt op deze historische plek een hypermoderne applicatie voor mobiele telefoons en tablets gepresenteerd: de annodrenthe-app. Ontwikkeld door het Drents Archief, dat op zoek was naar een nieuwe manier om de uitgebreide collectie onder de aandacht te brengen van een nieuwe doelgroep. Er is een jaar aan gewerkt en de ontwikkeling heeft enkele tonnen gekost. Het geld was beschikbaar dankzij subsidies uit Europa en van gemeenten en provincies.

Wandelroutes

"De app is uniek, omdat we gebruik maken van eeuwenoude landkaarten", vertelt Karlijn Donders van het Drents Archief. "Met behulp van het GPS-signaal in je telefoon of tablet kun je dan een route lopen over die oude kaart, waarbij je op heel veel plekken iets kunt aanklikken. Dan zie je bijvoorbeeld een oude foto of een archiefstuk. Op sommige plekken is er ook audio."

Vrijwel alle gemeenten, musea en historische verenigingen stellen hun materiaal beschikbaar voor de app. Er zijn daarnaast tien wandelroutes gemaakt, bijvoorbeeld over het Assen van de jaren zestig, of over een moordzaak in Zuidlaren.

De app is pas vanaf vandaag officieel te beschikbaar, maar hij is al een tijdje te downloaden via de Appstore en Google Play. Dat is inmiddels al bijna drieduizend keer gedaan.

STER reclame