NOS NieuwsAangepast

'Professor Higgs verdient Nobelprijs'

Professor Higgs, da's inderdaad de man daar wie het Higgs-deeltje is vernoemd, moet een Nobelprijs of een ridderorde krijgen. Dat vinden collega-natuurkundigen, zo schrijft The Telegraph.

Peter Higgs was diegene die kwam met het idee van het bestaan van het deeltje, dat verklaart dat 'we massa hebben'. Dat deed hij al meer dan 50 jaar geleden, maar pas van vandaag is het bestaan er van met zeer grote waarschijnlijkheid aangetoond door wetenschappers van het CERN.

Nu blijkt dat Higgs gelijk heeft, verdient hij een prijs, vinden wetenschappers. Sommigen zijn zelfs heel erg verbaasd dat Higgs nooit officieel onderscheiden is. Al heeft hij natuurlijk de groots mogelijke onderscheiding allang gekregen: het Higgs-deeltje draagt zijn naam.

Uitleg

Over prijzen gesproken. Het goed kunnen uitleggen wat het Higgs-deeltje precies is, verdient ook een prijs. Die zou (wat ons betreft) naar Diederik Jekel kunnen gaan, ware het niet dat de prijs in 1993 al is uitgereikt.

De Britse minister William Waldegrave loofde de prijs uit en die ging toen naar professor David Miller van het University College London. Miller kwam op de proppen met een analogie waarin een klas vol natuurkundigen de hoofdrol speelde.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl