NOS NieuwsAangepast

'Geboortekaart Amerika' gevonden

Een Duitse universiteit heeft een onbekende versie ontdekt van een van de bekendste landkaarten uit de geschiedenis. Het gaat om een kleinere versie van wat wel 'de geboortekaart van Amerika' wordt genoemd.

De kaart is in de 16de eeuw gemaakt door de Duitse cartograaf Martin Waldseemüller (ca. 1470-1518). Hij dacht abusievelijk dat de Italiaan Amerigo Vespucci het nieuwe continent had ontdekt en vernoemde daarom Amerika naar hem. Het was de eerste keer de naam van het werelddeel op een kaart verscheen.

Verlijmd

Waldseemüller leverde verschillende edities van de landkaart. Een grote versie voor aan de muur is sinds 2007 in Washington te zien en staat op de erfgoedlijst van de UNESCO. Waldseemüller maakte ook enkele tientallen kleinere versies, ongeveer ter grootte van een A4'tje, die tot een globe konden worden verlijmd. Drie daarvan zijn in handen van universiteiten, een vierde werd in 2005 voor een miljoen dollar geveild.

In München dook dit jaar onverwacht een vijfde kleine editie op. Bij het herordenen van de universiteitsbibliotheek werd de kaart aangetroffen in een werk uit de 16de eeuw. De zeldzame kaart is in de 19de eeuw waarschijnlijk gedachteloos in het boek over geometrie gebonden toen die een nieuwe band kreeg.

Het is nog een raadsel hoe de kaart in het bezit is gekomen van de universiteit. Omdat de bibliotheek ook beschikt over een ander werk van Waldseemüller denken de vinders dat de kaart misschien ooit daarvan is losgeraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl