NOS NieuwsAangepast

'Higgsdeeltje aangetoond'

Wetenschappers van het CERN-instituut in Genève zeggen dat het vrijwel zeker is dat het higgsdeeltje bestaat. Volgens de wetenschappers is de kans dat ze ernaast zitten kleiner dan 1 op een miljoen.

Het CERN durft nog niet te zeggen dat het higgsdeeltje daadwerkelijk is gevonden, maar de wetenschappers hebben in ieder geval voldoende bewijs dat er een deeltje is gevonden waarvan het bestaan in de natuurkunde nog niet eerder bekend was.

Dat deeltje lijkt het higgsdeeltje te zijn, zeggen de wetenschappers. "Als een leek zou ik zeggen dat we het higgsdeeltje hebben gevonden", zei CERN-directeur Heuer bij de persconferentie. "Als wetenschapper moet ik zeggen: wat hebben we gevonden?"

Botsende protonen

Bij de bekendmaking in Genève klonk luid applaus in de zaal. De wetenschapper die het bestaan van het deeltje in 1964 voorspelde, Peter Higgs, was als speciale gast aanwezig. Hij feliciteerde iedereen die mee heeft gewerkt aan het experiment.

Het higgsdeeltje is belangrijk omdat ermee verklaard kan worden hoe deeltjes aan hun massa komen. Higgsdeeltjes vertragen sommige deeltjes meer dan andere deeltjes, waardoor het moeilijk wordt voor die deeltjes om te bewegen. Iets dat moeilijker voortbeweegt heeft een grotere massa.

Het higgsdeeltje voorkomt dat alle elementaire deeltjes met de snelheid van het licht heen en weer schieten door het heelal.

Natuurkundigen hebben de bewijzen voor het bestaan van het higgsdeel gevonden door protonen op elkaar te laten botsen in de 27 kilometer lange deeltjesversneller LHC. Op twee punten in de tunnel is het experiment uitgevoerd met op beide plekken nagenoeg hetzelfde resultaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl