NOS NieuwsAangepast

Sneller vaste baan voor flexwerkers

Uitzendkrachten, seizoensarbeiders en freelancers krijgen voortaan sneller een vaste baan. Dat staat in een cao voor flexwerkers waar bedrijven in de uitzendbranche aan werken.

Als flexwerkers langer dan zes maanden ergens werken, kunnen ze volgens de plannen in dienst treden bij hun uitzendbureau. De cao zou op 1 januari 2013 van kracht moeten worden en gaan gelden voor de flexwerkers die bij de brancheorganisatie NVUB zijn aangesloten.

Voor de flexwerkers betekent zo'n dienstverband meer zekerheid, terwijl de bedrijven die hen inhuren de flexwerkers niet in dienst hoeven te nemen. De uitzendbureaus, die bij zo'n constructie een payrollfunctie krijgen, willen meewerken op voorwaarde dat ze minder premies hoeven af te dragen.

Vijfpartijenakkoord

"Als de kans er is dan willen uitzendbureaus graag meewerken aan een vast dienstverband, maar daar horen dan niet de hoge premies bij die je nu bij uitzendwerk moet betalen", zegt voorzitter Algra van de NVUB, de organisatie van kleinere uitzendbureaus.

Algra hoopt dat de politiek akkoord gaat met lagere premies, maar voegt er aan toe dat veel uitzendbureaus nu al in aanmerking komen voor lagere premies.

De cao voor flexwerkers is tot stand gekomen in reactie op het Vijfpartijenakkoord. Daarin staat dat werkgevers zes maanden WW moeten betalen als ze een flexwerker ontslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl