NOS NieuwsAangepast

Veel banenverlies in welzijnssector

In de welzijnssector verdwijnen tussen 2010 en het einde van dit jaar 5000 tot 6000 voltijdbanen, zo'n 10 procent van het totaal. Dat schat brancheorganisatie MO-groep na onderzoek.

In totaal raken in deze drie jaar 8000 tot 9000 mensen hun baan kwijt, schrijft de MOgroep. Er vallen ruim 2000 gedwongen ontslagen. Vooral collectieve voorzieningen als peuterspeelzalen, ouderenwerk en sociaal cultureel werk raken veel mensen kwijt.

40 procent van de welzijnsorganisaties heeft een of meer locaties moeten sluiten. Het gaat vooral om buurthuizen en peuterspeelzalen.

Krimp

De ontslagen zijn volgens de sector het gevolg van bezuinigingen bij de gemeentes. Die zouden zich vooral richten op activiteiten voor probleemgroepen, waardoor de collectieve voorzieningen buiten de boot vallen. "En dat zijn juist die activiteiten die zo belangrijk zijn als we willen dat mensen meer zelf gaan doen, elkaar gaan helpen en zich inzetten voor hun buurt", zegt voorzitter van de MO-groep Marijke Vos.

Volgens de brancheorganisatie is de grens bereikt. De ontslagkosten wegen zwaar en er moet meer worden gedaan met minder mensen. Veel organisaties geven volgens Vos aan dat zij een groot deel van hun werk niet meer kunnen doen. Het gaat dan met name buurtactiviteiten voor jongeren, ouderen en vrijwilligers. Daarmee verliezen de organisaties een belangrijke functie in de samenleving, zegt Vos.

De voorzitter wil dat de sector de tijd krijgt om "nieuwe, creatieve oplossingen te bedenken". De gemeenten gaan veel taken van het rijk overnemen op het gebied van jeugdzorg, AWBZ en de nieuwe werk werken naar vermogen. Daar ligt volgens Vos "een enorme kans om het welzijnswerk samen met de gemeenten opnieuw te gaan organiseren".

De MO-groep verwacht dat de krimp volgend jaar doorzet. In 2013 wordt nog eens vijf tot tien procent van het personeel op straat gezet, schat de brancheorganisatie. Grootste punt van zorg is het ouderenwerk. Daar is veel vraag naar, maar het krijgt vooralsnog geen extra geld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl