NOS NieuwsAangepast

Oppositie Syrië blijft verdeeld

Een tweedaagse conferentie van Syrische oppositiegroeperingen in Caïro heeft weinig opgeleverd. De ongeveer 250 aanwezigen konden het niet eens worden over een gezamenlijke aanpak van de opstand tegen president Assad. De conferentie was belegd door de Arabische Liga.

Tekenend voor de versplintering was het moment waarop leden van een Syrisch-Koerdische groep de conferentie boos verlieten. Ze voelden zich niet genoeg gehoord. Hun woede-uitbarsting leidde even tot gevechten met andere aanwezigen.

Er kwam wel een slotverklaring, maar die behelsde weinig meer dan een oproep aan het Syrische regime om het geweld te stoppen. Gehoopt was dat in Caïro een commissie zou worden samengesteld die de oppositie snel dichter bij elkaar had moeten brengen.

Slechte voet

De twee grootste aanwezige oppositiegroeperingen staan op gespannen voet met elkaar. Het zijn de Syrische Nationale Raad (SNC), met Syriërs die in het buitenland wonen, en de NCB, een coalitie van vooral seculiere partijen.

De SNC beschuldigt de NCB ervan te weinig afstand van president Assad te nemen. Volgens de NCB laat de Syrische Nationale Raad zich gebruiken door westerse machten en de Moslim Broederschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl