Luchtvaartmaatschappij Ryanair krijgt haar eerste basis in Nederland: Maastricht Aachen Airport. Voorlopig wordt er één vliegtuig gestald.

Ryanair verwacht daardoor 450.000 nieuwe passagiers in Maastricht. Dat is een verdubbeling van het huidige aantal.

Er komen ook drie nieuwe bestemmingen bij. Ryanair gaat vanuit Maastricht vliegen op Dublin, Londen Stansted en Venetië Treviso.

Toekomst

Op termijn wil de maatschappij meer vliegtuigen op de luchthaven neerzetten. Dat betekent dat er Nederlandse stewardessen, onderhoudstechnici en piloten zullen worden aangetrokken. De nieuwe basis levert 450 banen op, zegt Ryanair.

Het grote voordeel van het hebben van een basis is dat Ryanair daar zelf de bestemmingen van de vluchten kan gaan kiezen. Een luchthaven die geen basis is, kan alleen als bestemming worden gekozen. De luchtvaartmaatschappij gaat 70 miljoen euro in de basis investeren.

Maastricht verslaat met de toekenning Eindhoven Airport, dat ook graag basis had willen worden. Hoewel Eindhoven jaarlijks veel meer Ryanairpassagiers verwerkt, heeft het in de toekomst te weinig mogelijkheden om nieuwe vluchten aan te kunnen bieden. De vliegmarges voor Maastricht zijn juist onlangs verruimd.

STER reclame