NOS NieuwsAangepast

Twee PVV'ers uit fractie

De PVV-Kamerleden Hernandez en Kortenoeven stappen met onmiddellijke ingang uit de fractie. In felle bewoordingen hekelden ze de gang van zaken in de PVV.

Ze verwijten partijleider Wilders dat hij te weinig rekening houdt met kritiek van andere fractieleden. Kortenoeven zei dat de vrijheid van meningsuiting binnen de PVV alleen geldt voor Wilders en de leden van zijn politbureau.

Emmer liep over

"Alles draait om Wilders en hij houdt met niemand rekening", zei Hernandez. Volgens Hernandez en Kortenoeven liep de emmer over door de gang van zaken rond het verkiezingsprogramma. "Dat mochten alle PVV-Kamerleden een half uurtje inkijken; de weinigen die kritische kanttekeningen plaatsten, werden afgewimpeld", zei Hernandez.

Kortenoeven voegde er aan toe dat hij kritiek had op enige volstrekt idiote voorstellen, maar dat die van tafel werd geveegd.

Eigen houtje

Volgens Hernandez heeft Wilders in het Catshuisberaad op eigen houtje besloten met het kabinet te breken. De breuk zou niet met de fractie zijn besproken en het resultaat van de onderhandelingen zou nooit aan de fractie zijn voorgelegd. Hernandez sprak van een schoffering van PVV-Kamerleden.

Hernandez zei verder dat je als PVV-Kamerlid alleen maar stemvee bent. Hij deed een beroep op andere PVV-Kamerleden die ook moeite hebben met de gang van zaken in de PVV. Zij moeten ook voor hun eigen vrijheid kiezen, aldus Hernandez. Kortenoeven zei nog van zo'n 5 Kamerleden te weten dat ze zich gefrustreerd voelen. Hij sprak van dictaten en onzinnigheden. Wilders en zijn inner circle zouden anderen ook onnodig hebben vernederd.

Geëmotioneerd

Zowel Hernandez als Kortenoeven toonde zich geëmotioneerd bij de bekendmaking van hun vertrek. Kortenoeven zei dat zijn held Wilders van zijn voetstuk is gevallen. "Beter is te zeggen dat Icarus is neergestort en dat hij te dicht bij de zon kwam."

Hernandez en Kortenoeven zijn niet de eerste Kamerleden die de fractie verlaten. Eerder stapte het Kamerlid Brinkman al op. Net als Brinkman blijven Hernandez en Kortenoeven wel in de Kamer. Ze gaan samen een fractie vormen.

Matennaaiers

Andere PVV'ers tonen zich verrast door het opstappen van de twee. Veel Kamerleden willen geen commentaar leveren of zeggen zich niet in het geschetste beeld te herkennen. Kamerlid Graus noemt Hernandez en Kortenoeven nestvervuilers en matennaaiers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl