NOS NieuwsAangepast

'Standbeeld JP Coen mag blijven'

Het is terecht dat er een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in het centrum van Hoorn staat. Dat is het oordeel van duizenden bezoekers van het Westfries Museum.

Het museum hield de afgelopen maanden een tentoonstelling over Coen in de vorm van een rechtszaak. Bezoekers kregen pleidooien van voor- en tegenstanders van het standbeeld van Coen te horen.

Slachting

De bezoekers werden onder meer ingelicht over de slachting die JP Coen in 1621 aanrichtte op het eiland Banda. Om het VOC-monopolie op nootmuskaat zeker te stellen, liet hij daar tientallen dorpshoofden onthoofden, en het grootste deel van de rest van de bevolking uithongeren. Vervolgens vestigde hij VOC-personeel op het eiland om de nootmuskaatbomen te verzorgen.

"Een argument voor het standbeeld was dat het beeld van Coen iedereen juist herinnert aan de schaduwzijde van de Gouden Eeuw", zegt museumdirecteur Ad Geerdink.

Toevoeging

In totaal brachten 2466 mensen hun stem uit. "Een meerderheid van 63 procent is voor het standbeeld, maar wel met de toevoeging van een kritische tekst over Jan Pieterszoon Coen", zegt Geerdink.

Het afgelopen jaar vroegen inwoners aan de gemeenteraad van Hoorn om de tekst van het standbeeld van Coen aan te passen. De burgers klaagden erover dat Coen als een held werd vereerd. De tekst is inmiddels aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl