NOS NieuwsAangepast

NRC: Wilders veroorzaakt ruzies

Geert Wilders heeft de ruzies en argwaan in zijn partij zelf veroorzaakt. Dat concludeert NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek. Het optreden van de PVV-leider zou 'aarzelend' zijn, uit vrees voor LPF-achtige toestanden. De krant heeft met 19 PVV'ers gesproken en partijnotulen en andere interne stukken ingezien.

In een reactie op het onderzoek zegt Wilders dat het artikel vol staat met roddel en achterklap van ex-PVV-ers. "Met name passages over partijfinanciering raken kant noch wal, maar ook andere gedeelten uit het artikel zijn bezijden de waarheid," zegt hij volgens de NRC-website.

Fortuyn

De onrust begon na de grote verkiezingsoverwinning van 2010, toen de partij van 9 naar 24 zetels ging. De partij van Pim Fortuyn viel na de grote verkiezingsoverwinning in 2002 door interne strubbelingen snel uit elkaar. Wilders zou te veel bezig geweest zijn om dat in de PVV te voorkomen.

De onenigheid binnen de Kamerfractie gaat vaak over de manier van omgaan met andere Kamerleden. Vooral vicevoorzitter Fleur Agema en fractiesecretaris Martin Bosma eisen volgens de NRC discipline in de omgang met niet-partijgenoten. Niet iedereen houdt zich daaraan, waardoor er binnen de fractie twee kampen ontstaan.

Halalvlees

Ook in enkele provincies ontstonden interne conflicten, bijvoorbeeld in Limburg, toen bekend werd dat Wilders de omstreden PVV'er Cor Bosman als gedeputeerde wilde. Bosman had eerder een PvdA-politicus in een interne mail een 'uitgekotst stuk halalvlees' genoemd. De fractievoorzitter van de Limburgse PVV, Laurence Stassen, wijst Wilders aan als veroorzaker van de ruzies, blijkt uit partijnotulen.

Volgens NRC Handelsblad heeft Wilders een kwaliteit die veel andere politici ontberen: juist degenen die hij laat vallen, weet hij aan zich te binden. Zo blijven Cor Bosman en Hero Brinkman, die dit jaar een eigen partij begon, warme gevoelens voor de PVV-leider houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl